Oldal kiválasztása
A dm-crypt egyszerre 8 jelszót vagy kulcsfájlt képes eltárolni, melynek a max. mérete nem haladhatja meg a 8mb-t. Erre akkor lehet pl. szükségünk, ha egy rendszernek meg szeretnénk változtatni a jelszavát, mert telepítéskor egy gyengét állítottunk be, hogy ne kelljen vele szívni az első bootoláskor. Ha csak cserélni szeretnénk a meglévő jelszót legegyszerűbb eljárás, ha felveszünk a kötetünkhöz egy újat és a régit később kitöröljük. Melynek a lépései a következők:
  1. Keressük meg, hogy mely az a partíció, mely kötetek vannak titkosítva. cat /etc/crypttab
  2. Ha valami olyasmit találunk, hogy mint ez: sda5_crypt /dev/disk/by-uuid/1234abcd-5678-1337-2342-123456789abc none luks Ha olyan sort találunk, amiben szerepel a luks, akkor nagy eséllyel megtaláltuk, amelyik nekünk kell.
  3. Adjuk hozzá az új jelszavunkat: sudo cryptsetup luksAddKey /dev/sda5 Először is meg fogja kérdezni a régi jelszavunkat, mielőtt egy újat vehetnénk fel, szóval mielőtt lelkesen elkezdenénk neki begépelni az új jelszavunkat, ne felejtsük el neki megadni a régit. Vagy szimlán hozzá adhatunk egy kulcsfájlt is. sudo cryptsetup luksAddKey /dev/sda5 /path/to/keyfile
  4. Majd a következő újraindítást követően kérni fogja az új jelszavunkat, ha a kötet fel van csatolva vagy arról töltődik be a rendszer.
  5. Miután meggyőződtünk arról, hogy az új jelszó vagy a kulcsfájlunk megfelelően működik, eltávolíthatjuk a régi jelszavunkat vagy kulcsfájlunkat.sudo cryptsetup luksRemoveKey /dev/sda5
Forrás: https://makandracards.com/makandra-orga/661-how-to-change-your-dm-crypt-passphrase